Suplimente nutritive?….

 ‘’De ce sa iau asa ceva cand oricum eu am o dieta variata?’’,

“Suplimente nutritive = pastile’’ ,

‘’O grija in plus…’’

Ai gandit vreodata asa? Ei bine, exista cateva motive pentru care e bine sa te ‘’razgandesti’’.

Alimentele pe care le consumam nu mai sunt la fel de bogate in compusi bioactivi, precum erau in trecut. Cresterea necesarului de alimente, procesarea, depozitarea și transportul alimentelor, au dus la o variatie semnificativa a cantitatii de nutrienţi.

In aceste conditii, necesarul de vitamine si minerale necesare bunei functionarii a organismului a crescut. Mai mult, exista anumite minerale si vitamine, care nu pot fi procurate exclusiv din consumul de alimente. In anumite situatii rezervele unor nutrienti din organism pot fi epuizate, fiind necesara suplimentarea aportului pentru acei nutrienti.

Cresterea nivelului de poluare a dus la intensificarea stresului oxidativ, astfel ca suplimentarea cu antioxidanti este necesara in combaterea efectului negativ al radicalilor liberi.

Iată cateva beneficii ale utilizarii de suplimente nutritive, la recomandarea si sub observatia unui specialist:

  • asigura aportul optim și cuantificabil de nutrienti, aspect care nu poate fi controlat in cazul consumului singular de fructe si legume
  • asigura aportul de substante nutritive esentiale, care nu sunt disponibile prin alimentatia curenta
  • pot ajuta in prevenirea instalarii anumitor probleme de sanatate: lipsa unor nutrienti din organism, dezechilibre hormonale, sistem imunitar slabit, samd
  • sunt usor de administrat, fiind absorbite si utilizate rapid de catre organism

Trebuie deasemenea sa stim ca, fie ca urmare a consumului inadecvat sau din cauza proprietatilor compusilor activi, fie datorita interactiunilor medicament – supliment alimentar, suplimentele alimentare pot cauza reactii adverse.

In ultimii ani, cateva state (SUA, Franţa, Cehia etc.) au introdus nutrivigilenta, o noua stiinta si activitate necesara pentru detectarea, evaluarea si intelegerea interactiunilor produse de suplimentele alimentare.

Prin urmare, decizia de utilizare a suplimentelor alimentare trebuie sa fie luata la recomandarea și sub supravegherea medicului si tinand seama de calitatea si siguranta acestora. Cand alegi un supliment alimentar trebuie sa verifici in primul rand ca acesta este notificat de autoritatile competente, ca producatorul respecta normele privitoare la bunele practici in fabricatie si standardele de calitate ale industriei farmaceutice.

Astfel, suplimentele alimentare nu sunt o grija in plus, ci pot să te ajute sa-ti imbunatatesti sanatatea si calitatea vieții.